Jodhpur: A Kékre Festett Indiai Város

Jodhpur a második legnagyobb városa Rajasthan-ak, India egyik államának. A másik neve a Kék Város, ami a kékre festett házak miatt kapta a nevét, amik a Mehrangarh Fort erődöt ölelik körbe. 

Hogy az erődváros lakossága -ismertebb nevén a Kék Város- a házaikat miért festették be a kék szín különböző árnyalataival, nem teljesen bizonyos. A legtöbben abban hisznek, hogy ez az Indiai kasztrendszerhez kapcsolódhatott. 

A Bráhminok - ez a legmagasabb kaszt, ide tartoznak: nevelők, tanítók, törvényhozók, tudósok, papok és prédikátorok -úgy gondolták, hogy ők festik ki először a házaik falát kék színűre -igazából indigónak is lehetne nevezni- ezáltal "megjelölik" az állandó lakhelyüket és megkülönböztetik magukat a lakosság másik felétől. Azonban a lakosság többi része követte ezt a "szokást". A történelem nem tesz említést arról, hogy ki volt az a bátor nem-Bráhmi, aki először festette kékre a házát, de megörtént és attól a naptól fogva Jodhpur lakossága azóta is kitartóan fenntartja ezt a hagyományt.





























Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi